Financiering zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is gezien het rendement en een bijdrage leveren aan een schoner milieu heel aantrekkelijk. Om hiervan te profiteren is wel eerst een investering nodig. Om deze investering aantrekkelijker én gemakkelijk te maken bestaan er een aantal financieringsvoordelen voor zonnepanelen. Zo zijn er enkele subsidiemogelijkheden, de energiebespaarlening en kunt u de BTW terugkrijgen die over de zonnepanelen is betaald.

Burenkorting/collectiviteitskorting

Verder biedt Solarverbetering een burenkorting aan bij afname van zonnepanelen in de straat van 5%. Wilt u als inwoners van een bepaalde gemeente, wijk, buurt of straat een collectief vormen, laat het ons weten. Wij kunnen zorgen voor een aantrekkelijke gezamenlijke inkoop actie!

BTW-teruggave

Als u zonnepanelen koopt dan kunt u een deel van de kosten terugkrijgen. Het gaat dan om het btw-bedrag op de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen. Het Europese Hof in Luxemburg heeft namelijk bepaald dat bij het zelf opwekken en doorverkopen van zonnestroom sprake is van ondernemerschap. Het belangrijkste gevolg is dat in de meeste gevallen particuliere zonnepanelen-bezitters de BTW over de aanschaf en installatie kunnen terugvragen bij de belastingdienst. De BTW bedraagt 21% van de aanschafprijs, en bedraagt meestal enkele honderden euro’s. Voor details en specifieke vragen, zie deze toelichting op de site van de belastingdienst.

Solarverbetering verzorgt de teruggave van BTW kosteloos voor u!

Subsidie

Er is helaas géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er nog een klein aantal gemeenten die een eigen subsidie geven. In de Energiesubsidiewijzer kunt u checken of uw gemeente op dit moment nog subsidie beschikbaar stelt voor zonnepanelen.

Energiebespaarlening

Wel zijn er in veel plaatsen vanuit de gemeente of provincie financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen. Dit kunnen zogeheten duurzaamheidsleningen zijn: zoals de energiebespaarlening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds. De energiebespaarlening is een lening met een aantrekkelijk rentepercentage en gunstige voorwaarden om energiebesparende maatregelen te stimuleren. U mag maximaal 75% van de lening aan zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij) besteden. De overige 25% dient u te gebruiken voor andere duurzaamheidsmaatregelen aan uw woning. U kunt de zonnepanelen dus volledig financieren wanneer de kosten maximaal 75% van de totale lening zijn.

Een voorbeeld: u leent € 8.500. Daarvan mag u maximaal 75%, oftewel € 6.375, aan zonnepanelen besteden. De kosten voor uw zonnepanelen zijn echter € 4.500, waardoor u deze voor 100% kunt financieren met de Energiebespaarlening. Het overige bedrag besteedt u aan andere duurzaamheidsmaatregelen, bijvoorbeeld dak- en/of  vloerisolatie, spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas, of een warmtepomp. De lening is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Daarnaast is er de ‘’VvE Energiebespaarlening’’: Een aparte Energiebespaarlening speciaal voor Verenigingen van Eigenaren van tien of meer appartementen. U kunt de (VvE) Energiebespaarlening zelf aanvragen via www.energiebespaarlening.nl 

Natuurlijk kunnen wij u adviseren over de mogelijkheden van de Energiebespaarlening voor uw situatie. Heeft u vragen neem gerust contact op met onze adviseurs.